Meningsfylt moro

Bærekraftige liv i Bø er et nettverk av privatpersoner og organisasjoner som ønsker å gjøre lokalsamfunnet og hverdagen vår mer bærekraftig. I tillegg ønsker vi å ha det moro og sosialt underveis. Vi har fokus på enkle og konkrete arrangementer og tiltak innenfor temaene Mat, Forbruk, Bolig, Transport og Fritid/AnnetLes mer og bli med du også!

AKTIVITETER SÅ LANGT

plastforedrag6. nov – Plastforedrag

Bare 2% av verdens plast gjenvinnes, samtidig som en tredjedel ender opp i naturen. Når veksten i tillegg er eksplosiv er det opplagt at noe må gjøres. Avfallsanalytiker Thomas Rem holdt foredrag og ga oss sine beste tips og råd.

Se bilder her

leireverksted22. nov – Organisk metamorfose

Jan van Boeckel, professor I kunstdidaktikk holdt et miniforedrag rundt temaet «Kunst og bevissthet i klimakrisens tidsalder». Deretter hadde vi en workshop i leire, hvor vi jobbet med organiske former, med utgangspunkt i tematikken vekst/blomstring og nedbrytelse/forvitring.

Se bilder her

fiksekafé10. sept – Foredrag ved Alastair McIntosh

Filosof, geograf og økonom Alastair McIntosh er en nestor innen bærekraftig samfunnsutvikling. Da han var i Bø i forbindelse med HSN-konferansen «North Atlantic Forum 2017», holdt han i tillegg et foredrag for oss på biblioteket. Her snakket han bl.a. om hvordan vi kan bruke historiefortelling i lokale miljø- og klimasaker.

fiksekafé10. mai – Sjølberging på Brekketo

Julia og Noah har siden 2010 bodd på Brekketo gård, med mål om å leve så bærekraftig og selvforsynt som mulig. De hadde ingen spesielle forkunnskaper, men har lært seg det de har trengt fortløpende. 10 mai åpnet de gården for oss, og fortalte sin historie.

Les mer her

fiksekafé3. sept – Resirkulering

3. september var vi med på naturstien til Barnas Turlag i Evjudalen. På vår post fikk ungene prøve å sortere åtte forskjellige avfallstyper riktig.

Les mer her

fiksekafé1. juni – Idékafé om delingsøkonomi

1. juni arrangerte vi idékafé om delingsøkonomi på Mariposa. Benjamin Richards ga en introduksjon til temaet, før det ble gruppesamtaler og felles diskusjon.

Les mer her

fiksekafé23. mai Fairtrade-foredrag 

Godt oppmøte da Else Mari Fauske kom på biblioteket for å holde foredrag om forbrukermakt og rettferdig sjokoladeproduksjon. Etter foredraget ble det smaksprøver fra lokale butikker.

Les mer her

fiksekafé14. mai – Sykkeldag på Bø torg

Det ble sykkelløype for barna og dropp inn-verksted hvor man kunne få gratis vårpuss på sykkelen. Kommunen informerte om sin sykkelsatsing og Frivilligsentralen tok med rickshawene. Kaffe og vafler fikk vi også.

Les mer her

fiksekafé5. mai – Urtevandring

Med biolog Stefanie Reinhardt som guide, tok vi turen i området rundt Hørte Dampfarveri og plukket et titalls vanlige vekster som egner seg til matbruk. Deretter lagde vi et felles måltid.

Les mer her

fiksekafé5. april – Klimaforedrag

Når vi vet så mye, hvorfor gjør vi så lite? Dette spørsmålet dannet utgangspunkt for Per Espen Stoknes’ foredrag om klimapsykologi på Bø bibliotek. Stoknes pekte på 5 sentrale barrierer og 5 mulige løsninger.

Les mer her

fiksekafé20. febr – Nålebindingskurs

Vi kombinerte reparasjonskafeen på Mariposa med et minkurs i den eldgamle nålebindingsteknikken. Nålebinding gir et mer solid resultat enn strikking.

Les mer her

juleverksted12. des – Juleverksted

Lørdag 12. desember møttes vi på Mariposa for en hyggelig førjulsstund. Vi lagde julepynt av papir – bl.a. fra gamle bøker.

Les mer her

bokashi26. okt – Bokashi-kveld

Hjemmekompostering gir god, miljøvennlig jord til grønnsakshagen og samtidig mindre avfall som må transportes bort. Med Bokashi-metoden har det også blitt veldig enkelt. Anette Norheim Fredly inviterte oss hjem for å vise hvordan det gjøres.

Les mer her

klesbyttekveld14. apr – Klesbyttekveld

Drøye 100 personer var innom byttemarkedet som Naturvernforbundet og Bærekraftige liv arrangerte på kantina på høgskolen. Mange var med på dette for første gang, men ikke den siste, skal vi tolke tilbakemeldingene vi fikk.

Les mer her

fiksekafé19. nov – Ny opplysningstid for en verden i krise

Mariposa var fylt til randen da økosof Per Ingvar Haukeland holdt foredrag på Mariposa om ufordringene i vår tid. Stemningen var god og samtalen fløt godt blant publikum både underveis i foredraget og etterpå. Mariposa serverte herlig grønnsakssuppe.

Les mer her

fiksekafé25. okt – Vegetarmatkurs med barn

Søndag 25. oktober møttes 25 store og små på Bø skule til et minikurs i vegetarisk hverdagsmat. På menyen stod pasta med pesto og blomkål- og brokkolisuppe – to retter som går kjapt og greit å lage i en hektisk hverdag.

Les mer her

solenergi21. sept – Foredrag om solenergi 

Et nesten fullsatt auditorium i Bø fikk høre om hvordan man kan installere og bruke solenergi i praksis. Spørsmålene fra salen var mange, og engasjementet stort. Les mer her. Via Bærekraftige liv i Bø ble det også etablert en interessegruppe for de som vurderer å anskaffe slike anlegg. Du kan melde din interesse her eller via Facebook-gruppa.

fiksekafé17. okt – Reparasjonskafé

Har du ei jakke som mangler en knapp, en bukse med hull, eller en sokk som burde bøtes? Da er du velkommen til å gjøre dette i hyggelig lag med andre på Mariposa i Bøgata. 18. sept holdt vi vår føste kafésamling, og framover blir det nye treff 31. okt – 14. nov og 28. nov.

Les mer her

Grønn Idékafé9. sept – Grønn Idékafé

Torsdag 3. september arrangerte vi vår første idékafé, med tema forbruk. Det ble en hyggelig kveld på Mariposa, med mye god idémyldring og planlegging av nye aktiviteter. Her følger en liten oppsummering av forslagene.

Har du flere forslag, eller ønsker å bli med på å realisere noe, vil vi gjerne høre fra deg!

tacolefse7. aug – Vegansk mat på Telemarkfestivalen

I samarbeid med frivillige fra Facebook-gruppa Veggiser i Telemark lagde vi en kjøttfri utgave av den nye norske nasjonalretten, tacolefsa. Disse ble servert på Kroa i Bø, under Telemarkfestivalens arrangement 7. aug. 75 lefser gikk unna i en fei, og publikum fikk samtidig servert budskapet om at vegansk mat er best både for helsa, for dyra og for miljøet.

Bilder og oppskrift

tallerken21. mai – Urtevandring m/fellesmåltid

27 store og små ble med på en fabelaktig hyggelig urtevandring med botaniker ved HiT, Stefanie Reinhardt. Turen, som ble arrangert i samarbeid med Naturvernforbundet, starta på det gamle fargeriet på Hørte og endte opp med vegansk urtebuffet hjemme på tunet hos Stefanie. Vi fikk kjennskap til et titalls urter som er godt utbredt og velegnet som matauk.

Se bilder fra turen

tallerkneretc9. mai Loppeservise til utlåns

Etter loppemarkedet på Forberg Vel fikk vi komme og plukke med oss servise som folk kan låne av oss til både private og offentlige arrangementer. Det er mye hyggeligere og ikke minst mer miljøvennlig enn plast og papp. Ca 100 tallerkener og 50 kopper p litt bestikk og serveringsfat er nå tilgjengelig for alle, via Frivilligsentralens utstyrsbank.

Flere bilder

Untitled 4 2. mai – Infostand med gratis restemat

I forbindelse med det årlige maimarkedet på Bø torg var vi tilstede for å informere om initiativet. Mange var nysgjerrige og ville høre mer, og vi fikk også mange hyggelige tilbakemeldinger og gode støtteerklæringer. Vi delte også ut gratis rester etter lunsjarrangementet dagen i forveien (se egen omtale under), og det var populært. Budskapet var enkelt: Matsvinn er ikke bærekaftig. Hvis slutter å kaste mat kan vi utrydde verdens matmangel.

Mer info om Bærekraftige liv

vegetarbuffet1. mai – Vegetarmat på Bøker i Bø

Vi lagde økologisk kake og vegetariske retter til litteraturfestivalens 1.mailunsj, hvor bl.a. Vigdis Hiorth og Dag Solstad samlet for å snakke om den moderte arbeiderromanen. Tilbakemeldingene var gode, og vi håper at mange ble inspirert til å spise mer vegetarisk hjemme også. 15% av verdens totale klimautslepp kommer fra kjøttproduksjon, så å spise mindre kjøtt er for de fleste den enkleste og mest effektive måten å leve mer klimavennlig.

Se bilder fra lunsjen

Oversikt2 25. april – Sykkelmekking på Bø torg

Vår aller første aktivitet var drop-inn-sykkelvedlikehold på Bø torg. Vi hadde fått med oss kyndig hjelp fra Brukås Sport og Skarphedins sykkelverksted. Til tross for grått og kaldt vær var svært mange innom oss i løpet av de fire timene arrangementet varte. Noen tok også med sykler de ikke trengte lengre, som ble omdistribuert til nye, glade eiere.

Se bilder her

oversiktsbilde 19. mars – Oppstartsmøte

Det var stort frammøte og godt engasjement på oppstartsmøtet vårt. Vi hadde med oss Liv Karin Lund Thommasen fra søsternettverket vårt i Bergen, som holdt en god og grundig presentasjon av hvordan de har etablert et tilsvarende nettverk i bydelen Landås. Etterpå ble det inndeling i temagrupper, med idémyldring rundt hva vi kan gjøre innenfor områdene Mat, Forbruk, Bolig, Transport og Fritid/Annet. I kjelleren var det kunstverksted for de små.

Se bilder fra arrangementet