Ny opplysningstid for en verden i krise

Torsdag 19. november var Mariposa fylt til randen av rundt 60 personer i alle aldre; både nye og gamle bøheringer.  Mens folk rykket nærmere hverandre og nøt kaffen og den nydelige grønnsakssuppen, fant Per Ingvar Haukeland seg til rette på den lille plassen som var til overs.

av Sören Räpple

Temaet var «Ny opplysningstid for en verden i krise» – et foredrag i tre deler, med felles samtale og inspirerende dikt etter hver del. Folk holdt ikke tilbake med innspill, så aftenen ble preget av livlig samtale.

I første del brukte Per Ingvar sin egen barndom som utgangspunkt for å snakke om hvordan naturopplevelsen forandrer seg igjennom oppveksten. Med stikkord som indianerlekrespektfellesskap og samtale med en besjelet natur.

Heretter kom han inn på hvordan vestlig tenkning i tradisjonen av Decartes har skapt et skille mellom menneske og natur. Naturen var oppfattet som en maskin for menneskenes formål. Her var stikkord naturvitenskap og faktaopplysning, men også fremmedgjøring overfor naturen i mennesket og mennesket i naturen. 

Han snakket så om filosofen Spinozas filosofi som presenterer en annen form for opplysning, tuftet ikke på en logisk/teknisk fornuft, men på en dypere formuft, og hvordan vi er en skapende del av Gud/Naturen. Alt levende er bærer av den samme skaperkraft, bare på sin unike måte. Per Ingvar fremhevet at Spinozas tanker, i dagens moderne mekaniserte samfunn, der naturen sees på bare som en ressurs for menneskene, kan hjelpe oss forstå hvordan vi er inderlig forbundet med alt i naturen. Den dypere fornuft er som et indre lys som vil opplyse for oss den vei og det valg som samsvarer med de dypere verdier i våre liv. Da er vi opplyste forandringsagenter for en mer naturvennlig utvikling der vi bor og virker, og vi er hjemme i oss selv, fullt og helt, og lever i tråd med det vi dypest sett står for. Det øker glede, frihet, og vennskap, mener Spinoza.

Per Ingvar avsluttet med en oppfordring til alle om å søke denne dypere form opplysning og fornuft som Spinoza formidler, noe som kan forene vår søken etter både fakta, verdi og mening. Det vil være en sårt trengt opplysningstid om sammenheng – og ikke skille –  som vil være viktig for å utvikle et bærekraftig samfunn.

Etter foredraget ble mange igjen for å drøfte og diskutere videre.

Untitled 18

Per Ingvar Haukeland (t.v.) er filosof og samarbeidet i mange år med filosofen Arne Næss. Samarbeidet  resulterte bl.a. i de to bøkene Livsfilosofi (1998) og Dyp Glede: Inn i dypøkologien (2008).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s