Sjokoladesmaking og forbrukermakt

Mandag var 35 tilhørere samlet på biblioteket for å høre tidligere Bø-student Else Mari Fauske fortelle om utfordringene knyttet til produksjon av kakaobønner. I tillegg var det prøvesmaking av øko- og Fairtrade-sertifisert kaffe og sjokolade fra lokale butikker i Bø.

Fairtrade ikke nødvendigvis økologisk
Else Mari Fauske har nylig kommet tilbake fra feltarbeid blant kakaobønder i Ghana. Blant funnene hun gjorde er at Fairtrade-sertifiseringen ikke gir fullgod uttelling for bøndene, fordi det er for lav etterspørsel etter slike varer. I tillegg fant hun at det ikke var noen synlig sammenheng mellom etisk og økologisk produksjon.

EtLiteStykkeNorge2

Et lite stykke Norge?

Til tross for Freias velkjente slagord er sannheten en ganske annen. Andelen norsk natur som brukes til råvareproduksjon er i virkeligheten svært lav. Vårt høye forbruk belaster isteden andre lands natur, og skulle alle levd som oss ville vi trengt 3.5 jordkloder. I tillegg kommer problemer knyttet til helsefare, barnearbeid og lønnsutbytting.

Men som forbrukere har vi heldigvis et valg. Når vi skal unne oss det lille ekstra, har vi mulighet til også å unne andre det samme. Dette kan vi gjøre ved å velge økologiske og Fairtrade- sertifiserte varer. Else Mari påpekte imidlertid et vanskelig dilemma: som forbruker må man ofte velge mellom øko og Fairtrade, og hva skal man velge da? Hennes råd var å følge det som appellerer sterkest til egen samvittighet, men samtidig ha i bakhodet at arbeidernes grunnleggende forhold ofte må ivaretas før det samme kan gjøres for naturen. Omlegging til etisk drift er ofte en stor og kostbar oppgave, og tilsvarende gjelder for økologisk produksjon. I praksis er det derfor vanskelig å gjennomføre begge deler samtidig.

Godt utvalg i Bø
Det viser seg imidlertid at det i Bø finnes mange gode sjokolader som både er økologiske og Fairtade-sertifiserte. Coop Extra fører en serie under merket Änglamark, og Bonus Helsekost har en serie som heter Beans and Seeds. I tillegg fører helsekosten en kaffe fra Stavanger Kaffebrenneri som også oppfyller begge standarder.

sjokolader
Samtlige av disse sjokoladene er å få i Bø. De fleste er både økologiske og Fairtrade-sertifiserte.

produkter

Folk

ft_gruppa
Høgskolens Fairtrade-gruppe var også tilstede med egen infostand. De har blant annet utviklet en guide over hvor man får kjøpt ulike Fairtrade-produkter i Bø.

ElseMariElse Mari Fauske er tidligere student ved Institutt for Natur, helse og miljøvern på HSN, avd Bø. Hun er for tiden i ferd med å avslutte sin egenkomponerte bachelor innen bærekraftig utvikling ved Utviklingsstudier på HiOA.

Arrangementet var et samarbeid mellom Else Mari Fauske, Bø Bibliotek, høgskolens Fairtrade-gruppe og Bærekraftige liv i Bø.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s