Introduksjon til Bokashi

Hjemmekompostering gir god, miljøvennlig jord til grønnsakshagen og samtidig mindre avfall som må transportes bort. Med Bokashi-metoden har det også blitt veldig enkelt. Anette Norheim Fredly inviterte oss hjem for å vise hvordan det gjøres.

Bokashi-strø er hvetekli innsatt med mikroorganismer som setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale. Metoden er basert på  gamle, japanske landbrukstradisjoner.


untitled11

Matavfall helles over i en lufttett boks, og trykkes godt sammen, før det drysses på et par spiseskjeer strø (mer, hvis avfallet er proteinrikt). Denne operasjonen bør maks skje én gang om dagen, for ikke å sleppe inn for mye luft i boksen, så det kan være greit å samle avfallet midlertidig i en bolle. Når Bokashi-boksen er full, skal den stå lukket i to uker eller mer. I denne fasen skjer det en kraftig fermenteringsprosess som bryter ned matrestene.


untitled6

Etter de to ukene blandes matavfallet rett i jorda, hvor nedbrytingen fortsetter. Et 10-15 cm tykt lag med jord legges på toppen. Jorda er dyrkningsklar etter bare 3-6 uker, litt avhengig av faktorer som temperatur og jordkvalitet. Åpen, kaldkompostering tar til sammenligning oppimot to år, og varmkompostering rundt ett år.


untitled4

Anette viser oss en binge med jord som har stått siden i juni. Denne er nå fin og luftig, og bare med noen få spor etter de største matrestene. Det lukter også helt minimalt når hun vender på jorda.


untitled3

Anette samler opp ferdig kompostert jord i søppelsekker i garasjen. Det er en fordel, men ikke en forutsetning, at jorda står frostfritt.


untitled12

Bokashi-blandingen bør ikke bli for våt. Bøtta har derfor et eget kammer nederst, som som samler opp overflødig væske. Man bør likevel unngå å ha i for våte rester, slik som suppe eller smoothie.


untitled7

Væsken tappes av et par ganger i uka, både under oppfylling og hvile.


untitled9

Bokashi-væsken er svært sur og potent, men også godt egnet som jordforbedrende middel. Man kan helle den rett i jorda, eller nøytralisere og blande den litt ut i en bøtte med grillkull.

untitled8


Anette byr forsamlingen på en luktprøve av væsken som hun nettopp har rent fra. Bokashi-kulturen er ikke luktfri, men likevel svært luktsvak sammenlignet med vanlig kompostering. Den råtne lukta vi forbinder med åpen forråtnelse er også erstattet av en syrlig, gjæraktig lukt, som kan minne litt om ølgjær, eplecidereddik eller bunnfallet i en vinflaske.

untitled13


Bokashi-bøttene koster litt i innkjøp (et startkit med to bøtter koster 1199,- og ekstrabøtte 525,-). Hvor mange man trenger avhenger av hvor mye matavfall husholdningen produserer, men en familie trenger raskt tre stykker. Man kan derfor vurdere om man heller vil bruke ubrukte malingsbøtter med lokk. Disse kan evt. settes to og to oppi hverandre, for å danne et avrenningskammer.

untitled14

Etter omvisningen hadde vi en hyggelig samling rundt kjøkkenbordet, med litt suppe og kaffimat. Vi ble enige om å sende et brev til Bø kommune hvor vi oppfordrer om å se på tilskuddsmuligheter for dem som vil investere i Bokashi eller annet komposteringsutstyr. I Sauherad er dette allerede foreslått og behandlet i Formannskapet.

Noe du lurer på?
nettside kan du finne mye mer informasjon. I tillegg svarer Anette gjerne på spørsmål. Bruk Facebook-gruppa vår, eller send dem inn via kontaktsiden vår.

Utstyr
Bokashi Norge selger utstyr via sin nettside.. Anette har også forespurt Abø Gård om de vil ta inn utstyret i sitt sortiment. Bærekraftige liv vil i tillegg høre med malingsbutikkene i Bø om de kan ta inn flere malingsbøtter for salg.

Til slutt noen stemningsbilder fra Anettes vakre hage..

untitled-2

untitled

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s