Sjølvberging på Brekketo

Forrige onsdag hadde vi gleden av å invitere til temakveld om selvberging hos Julia og Noah i Brekkegrenda. Siden 2010 har de bodd på Brekketo gård, med mål om å leve så bærekraftig og selvforsynt som mulig. De hadde ingen spesielle forkunnskaper om dette da de kjøpte gården, men har lært seg det de har trengt fortløpende. I tillegg har de invitert med andre til både å bidra og til å bruke stedet, og slik dratt veksler på kunnskap og arbeidskraft utenfra. Denne våren har de bl.a. invitert til åpne dugnader via Facebook-sida https://www.facebook.com/brekketogard/

Her er en liten bildeserie fra besøket:

0

Brekketo består av et nytt og et gammelt våningshus, samt en gammel låve. Tomta er på 1060 mål og strekker seg langt oppover mot Lifjell. Gårdsplassen ligger ca 200 meter over Seljordsvannet.

JuliaogNoah

Gårdsfolket: Noah Rozeboom og Julia Skaara Wiik. Foto: Roy Olsen.

3

Det gamle våningshuset fra 1800-tallet.

4

Og det nye, som er fra 70/80-tallet. Tidligere stod det et eldhus her.

2

På låven bor for øyeblikket 14 høner, 1 hane, 3 geiter og et linerlepar. I tillegg bor det for tiden 5 hester, 3 griser, 4 katter og 2 hunder på gården.

20

Det ligger flere hus og gårder oppover veien som bukter seg gjennonm Brekkegrenda. Her er nærmeste nabo, Brekketo Søndre, som for tiden brukes til fritidsbolig.

19
Julia og Noah hadde egentlig tenkt til å etablere seg i Mexico. Isteden ble det Seljord og Norge. Men maisen den vokser villig her også…

18

 

17

Bålplass med utsikt.

15

Under museinvasjonen i vinter måtte det forsterkninger til på kattefronten. Nå bor det 4 katter på gården – én ifra Mexico.

14

I tunellen er det satt poteter. De er dekt til så ikke hønene skal ta bedet i bruk som fjørbad.

13

Man tager hvad man haver. Her er det en gammel seng og noen vinduer som har blitt til en dugandes vekstbenk.

12

Men innimellom er det stier og åpne glenner, som de tre barna på gården kjenner inn og ut. Naturen er deres tumleplass, og her får de løpe og utfolde seg fritt.

11

Mesteparten av tomta er bratt. Veldig bratt.

10

De har også hatt dugnad for å pløye med hest, plog og harv. Denne åkeren ble resultatet. I sommer skal det også hospitere 3 griser på gården, for å rydde fram flere jordflekker.

9

Mesteparten av den 1060 mål store tomta består av urskog og gjengrodd beiteland. Julia og Noah har planer om å rydde mye av dette tilbake. I våres inviterte de til veddugnad, hvor folk også stod fritt til å ta med ved hjem.

8

Gården er selvforsynt med ved. Med dette minisagbruket kan de også lage sine egne byggematerialer.

7

Også dette er hjemmesnekret av materialer fra gården.

6

Det meste av interiøret i hovedhuset er det opprinnelige fra 80-tallet. Men i den ene enden er det laget til en utleiedel, med kjøkkenløsning snekret på stedet av Noah selv.

5

Stallene og drivhuset er satt opp av Noah og Julia.

1

Noah og Julia fortalte oss om sine erfaringer og valg, før praten gikk mer løst rundt bålet, akkompagnert av te, kake og urteomelett. Blant de som hadde tatt turen var det noen som ønsker å etablere seg på lignende vis, mens de fleste nok vil fortsette å leve mer konvensjonelt. Men felles for oss alle var at vi ble kraftig imponert og inspirert. Vi kom også fram til at det jo også er mulig å være selvberget på noen områder, og i tilpasset grad, uansett hvor og hvordan man bor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s