Green Drinks: Dyrk dine egne grønnsaker!

André Trondsen og Stine Horn har dyrka alt fra grønnkål og gulrøtter til paprika, aprikos og fersken. På onsdagens Green Drinks delte de sine beste råd med oss.

ANDRES TIPS

 • Prøv å lage en logg over hva slags grønnsaker familien bruker, og hvor mye av hver. Da ser du hvilke vekster som er mest aktuelle, og hva du bør dyrke mye av.
 • Få med familien, og tilpass oppgavene etter alder og kunnskapsnivå.
 • Skaff deg gjerne en vekstlampe, men det trenger ikke være noe fancy. Et vanlig lysrøroppheng kan gjøre jobben, bare det plasseres nært nok ned til plantene.
 • Gjør om matavfallet ditt til kompost, så lager du et lite kretsløp, og får samtidig billig og bra næring. Bokashi gjør dette kjapt og greit.
 • Det du ikke klarer å spise fortløpende kan lagres på glass. Både sylting og fermenterting er enkelt å komme i gang med.

STINES TIPS

 • Gjør det enkelt for deg selv med jorddekke! På høsten legger du halm eller høy over området du skal dyrke. Når våren kommer er det bare å lage små furer eller reder der du skal (eller løfte av og legge tilbake, hvis du skal breiså). Dekket gir næring til markene og mikrolivet under, slik at et godt moldlag dannes. Samtidig stopper det ugress, så du slipper å luke. Som om ikke det var nok holder det på fuktigheten, så du i beste fall slipper å vanne. Utover sommeren kan du fylle på dekket med gress for mer næring.
 • Stine anbefaler også Bokashi. Det er den raskeste måten å omgjøre matavtall til næringsrik jord, og det blandes ned i bakken/pallekarmen/bedet ditt, trenger du bare et 10 cm lag med kjøpemold på toppen.
 • Grønngjødsling gir god tilleggsnæring. Du kan f.eks. sette brennesler til råtning i ei bøtte vann, men det lukter vondt, så sett det i et hjørne av hagen…
 • Blad- og salatvekster kan sås ut allerede nå. Da får du rekordtidlig avling på f.eks. ruccola, bladbete, spinat og annet. På våren bør det sås der sola tar best, men når blir varmere bør du flytte slike vekster over i skyggen, så de ikke går så fort i stokk (=blomstrer),
 • Mange grønnsaker kan vinterlagres der de står, og høstes langt utover vinteren/våren. Grønnkål og rosenkål kan bare stå åpent, mens purre og rødbeter dekkes med litt halm og duk.
 • Dyrker du tomater kan du fortløpende lagre unna ved å koke opp tomatsaus og sette på glass (eller fryse i bokser). Sausen kan også fylles med det du har for hånden av urter og grønnsaker som gulrot, squash, paprika, etc.

Kveldens erfaringsverter, Stine Horn (Akkerhaugen) og André Trondsen (Bø - nylig tilflytta fra Rjukan)

Stine Horn bor på Akkerhaugen og er så godt som sjølberga på grønnsaker året rundt. André og familien flytta nylig til Bø fra Rjukan. De startet med dyrking for bare to år siden, men har likevel kommet et godt stykke på vei. En utregning viste at de med 20 minutters innsats i vekstsesongen klart å drive fram en avling med verdi på totalt 19.000 kr! Felles for dem begge er at de prøver å gjøre hagearbeidet enklest mulig.

André hadde med en pakke erter fra butikken + melkekartonger fra barnehagen. Disse kunne folk kunne forsyne seg med og legge en ert i, for å ta med hjem. Og så er man i gang!

André hadde med en pakke erter fra butikken + melkekartonger fra barnehagen. Disse kunne folk kunne forsyne seg med og legge en ert i, for å ta med hjem. Og så er man i gang!

OM GREEN DRINKS
Sammen med Husly inviterer vi i vår til tre kvelder med ulike tema . Vi starter  med en 20 minutters innledning rundt temaet, og deretter blir det god tid til spørsmål, erfaringsdeling og småprat over en kopp te eller en øl. Neste kveld blir 22. april, og da er temaet togferie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s