Bli med!

I Bærekraftige liv er alle velkomne til å sette i gang aktiviteter som bidrar til økt livskvalitet eller lavere økologisk fotavtrykk. Har du en spesiell interesse eller kunnskap kan dette f.eks. danne utgangspunkt for en aktivitet som andre kan ha glede av (se eksempler på aktiviteter).

Vårt mål er å jobbe for et bærekraftig samfunn, og i det ligger ikke bare et miljømessig perspektiv, men også tanken om å skape et godt lokalsamfunn med høy livskvalitet og fellesskapsfølelse – eller sosial og kulturell bærekraft, om du vil. I tillegg kommer den økonomiske bærekraften, som ikke må gå på bekostning av miljø og livskvalitet.

Tiltak i BLIV er noe hver enkelt skaper sammen med andre. Ønsker du å sette igang et tiltak, er det bare å gå i gang. Det eneste kriteriet vi har satt er at det skal redusere det økologiske fotavtrykket og styrke livskvaliteten i bygda.

Kontakt oss via skjemaet under, om du har lyst til å bidra – enten med en aktivitet eller som ressursperson innen et spesielt område. Du kan også bare gå i gang med noe på egen hånd og annonsere aktiviteten via Facebook-gruppa vår. Vi i kjernegruppa bistår gjerne med hjelp og tips til planlegging, annonsering og gjennomføring.

Følg oss også på Facebook

AKTIVITETER SÅ LANGT

Vi har fokus på enkle og konkrete arrangementer og tiltak innenfor temaene Mat, Forbruk, Bolig, Transport og Fritid/AnnetLes mer.

fiksekafé12. des – Juleverksted

Lørdag 12. desember møttes vi på Mariposa for en hyggelig førjulsstund. Vi lagde julepynt av papir – bl.a. fra gamle bøker.

Les mer her

klesbyttekveld19. nov – Klesbyttekveld

Drøye 100 personer var innom byttemarkedet som Naturvernforbundet og Bærekraftige liv arrangerte på kantina på høgskolen. Mange var med på dette for første gang, men ikke den siste, skal vi tolke tilbakemeldingene vi fikk.

Les mer her

fiksekafé19. nov – Ny opplysningstid for en verden i krise

Mariposa var fylt til randen da økosof Per Ingvar Haukeland holdt foredrag på Mariposa om ufordringene i vår tid. Stemningen var god og samtalen fløt godt blant publikum både underveis i foredraget og etterpå. Mariposa serverte herlig grønnsakssuppe.

Les mer her

fiksekafé25. okt – Vegetarmatkurs med barn

Søndag 25. oktober møttes 25 store og små på Bø skule til et minikurs i vegetarisk hverdagsmat. På menyen stod pasta med pesto og blomkål- og brokkolisuppe – to retter som går kjapt og greit å lage i en hektisk hverdag.

Les mer her

solenergi21. sept – Foredrag om solenergi 

Et nesten fullsatt auditorium i Bø fikk høre om hvordan man kan installere og bruke solenergi i praksis. Spørsmålene fra salen var mange, og engasjementet stort. Les mer her. Via Bærekraftige liv i Bø ble det også etablert en interessegruppe for de som vurderer å anskaffe slike anlegg. Du kan melde din interesse her eller via Facebook-gruppa.

fiksekafé17. okt – Reparasjonskafé

Har du ei jakke som mangler en knapp, en bukse med hull, eller en sokk som burde bøtes? Da er du velkommen til å gjøre dette i hyggelig lag med andre på Mariposa i Bøgata. 18. sept holdt vi vår føste kafésamling, og framover blir det nye treff 31. okt – 14. nov og 28. nov.

Les mer her

Grønn Idékafé9. sept – Grønn Idékafé

Torsdag 3. september arrangerte vi vår første idékafé, med tema forbruk. Det ble en hyggelig kveld på Mariposa, med mye god idémyldring og planlegging av nye aktiviteter. Her følger en liten oppsummering av forslagene.

Har du flere forslag, eller ønsker å bli med på å realisere noe, vil vi gjerne høre fra deg!

tacolefse7. aug – Vegansk mat på Telemarkfestivalen

I samarbeid med frivillige fra Facebook-gruppa Veggiser i Telemark lagde vi en kjøttfri utgave av den nye norske nasjonalretten, tacolefsa. Disse ble servert på Kroa i Bø, under Telemarkfestivalens arrangement 7. aug. 75 lefser gikk unna i en fei, og publikum fikk samtidig servert budskapet om at vegansk mat er best både for helsa, for dyra og for miljøet.

Bilder og oppskrift

tallerken21. mai – Urtevandring m/fellesmåltid

27 store og små ble med på en fabelaktig hyggelig urtevandring med botaniker ved HiT, Stefanie Reinhardt. Turen, som ble arrangert i samarbeid med Naturvernforbundet, starta på det gamle fargeriet på Hørte og endte opp med vegansk urtebuffet hjemme på tunet hos Stefanie. Vi fikk kjennskap til et titalls urter som er godt utbredt og velegnet som matauk.

Se bilder fra turen

tallerkneretc9. mai Loppeservise til utlåns

Etter loppemarkedet på Forberg Vel fikk vi komme og plukke med oss servise som folk kan låne av oss til både private og offentlige arrangementer. Det er mye hyggeligere og ikke minst mer miljøvennlig enn plast og papp. Ca 100 tallerkener og 50 kopper p litt bestikk og serveringsfat er nå tilgjengelig for alle, via Frivilligsentralens utstyrsbank.

Flere bilder

Untitled 4 2. mai – Infostand med gratis restemat

I forbindelse med det årlige maimarkedet på Bø torg var vi tilstede for å informere om initiativet. Mange var nysgjerrige og ville høre mer, og vi fikk også mange hyggelige tilbakemeldinger og gode støtteerklæringer. Vi delte også ut gratis rester etter lunsjarrangementet dagen i forveien (se egen omtale under), og det var populært. Budskapet var enkelt: Matsvinn er ikke bærekaftig. Hvis slutter å kaste mat kan vi utrydde verdens matmangel.

Mer info om Bærekraftige liv

vegetarbuffet1. mai – Vegetarmat på Bøker i Bø

Vi lagde økologisk kake og vegetariske retter til litteraturfestivalens 1.mailunsj, hvor bl.a. Vigdis Hiorth og Dag Solstad samlet for å snakke om den moderte arbeiderromanen. Tilbakemeldingene var gode, og vi håper at mange ble inspirert til å spise mer vegetarisk hjemme også. 15% av verdens totale klimautslepp kommer fra kjøttproduksjon, så å spise mindre kjøtt er for de fleste den enkleste og mest effektive måten å leve mer klimavennlig.

Se bilder fra lunsjen

Oversikt2 25. april – Sykkelmekking på Bø torg

Vår aller første aktivitet var drop-inn-sykkelvedlikehold på Bø torg. Vi hadde fått med oss kyndig hjelp fra Brukås Sport og Skarphedins sykkelverksted. Til tross for grått og kaldt vær var svært mange innom oss i løpet av de fire timene arrangementet varte. Noen tok også med sykler de ikke trengte lengre, som ble omdistribuert til nye, glade eiere.

Se bilder her

oversiktsbilde 19. mars – Oppstartsmøte

Det var stort frammøte og godt engasjement på oppstartsmøtet vårt. Vi hadde med oss Liv Karin Lund Thommasen fra søsternettverket vårt i Bergen, som holdt en god og grundig presentasjon av hvordan de har etablert et tilsvarende nettverk i bydelen Landås. Etterpå ble det inndeling i temagrupper, med idémyldring rundt hva vi kan gjøre innenfor områdene Mat, Forbruk, Bolig, Transport og Fritid/Annet. I kjelleren var det kunstverksted for de små.

Se bilder fra arrangementet

Fullstendig aktivitetsoversikt

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s